Hutspot 1, Leidse |
|
300 gr mager vers spek 2 varkenspootjes (hoefjes) 300 gr klapstuk 400 gr witte bonen 1 kg winterwortel 500 gr pastinaken* 500 gr uien zout, peper (*) Pastinaken zijn een soort witte penen. In Nederland worden ze vrijwel alleen nog als veevoer of als delicatesse verkocht. In België zijn ze nog wat vaker in de groentewinkels te vinden. Zijn ze echt niet te krijgen, dan kunt u ze door schorseneren vervangen, of helemaal weglaten. |
|
BereidingDe echte Leidse hutspot, zoals die bij Leidens ontzet in het verlaten Spaanse kamp werd gevonden, bevatte geen aardappelen, om de eenvoudige reden, dat er toen in Europa nog geen aardappelen werden gegeten. In het volgende recept proberen we het originele Spaanse recept zoveel mogelijk te benaderen.Zet de bonen een nacht van tevoren in de week en laat ze in het weekwater bijna gaar koken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk. Zorg dat er niet al te veel water meer op staat. Voeg dan de kleingesneden wortelen, pastinaken en uien toe en laat alles met elkaar zachtjes gaar koken. Roer het losjes door elkaar (hutsen, niet stampen!) en breng het op smaak met wat zout en royaal versgemalen peper. |
Home > Recepten