Home > Recepten

Varkensvlees met groenten en cashewnoten, pikant

1 dl slaolie

3 theelepels droge sherry

2 theelepels zout

witte peper

4 theelepels aardappelmeel

400 gr varkenshaas

1 kleine ui

1 groene paprika

1 rode Spaanse peper

100 gr winterwortel

4 kastanjechampignons

1 kippenbouillontablet

1 eetlepel oestersaus (Chinese Emperor)

1 theelepel sesamolie (Chinese Emperor)

1 theelepel Chinese sojasaus (Chinese Emperor)

1/2 theelepel suiker

300 gr langkorrelrijst

50 gr ongezouten cashewnoten
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Roer in een kom 1 eetlepel slaolie, 1 theelepel sherry, 1 theelepel zout, 1 mespunt peper en 2 theelepels aardappelmeel door elkaar. Snijd het vlees in blokjes, schep die door de marinade en laat ± 10 minuten marineren. Pel de ui en snijd hem in vierkantje stukjes. Was de paprika, maak hem schoon en snijd hem in blokjes. Was de peper, snijd de kapjes eraf, verwijder de zaadjes en snijd hem in dunne ringetjes. Maak de winterwortel schoon, was hem en snijd hem in blokjes. Veeg de champignons met keukenpapier schoon en snijd ze in vierkante stukjes.

Breng in een pan ruim water aan de kook en kook de wortel ± 3 minuten. Schep hem met een schuimspaan in een zeef, spoel hem onder koud stromend water af en laat uitlekken. Kook in hetzelfde water de champignons ± 1 minuut. Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat uitlekken.

Schep de ui, paprika, peperringetjes, wortel en champignons in kom door elkaar.

Los in een andere kom 1/4 bouillontablet in 1 dl kokend water op (de rest van het kokende water wordt niet gebruikt).

Roer de oestersaus, de sesamolie, de sojasaus, de suiker, de rest van de sherry, de rest van het zout en 1 mespunt peper tot een sausje.

Hang een zeef in een steelpan en zet hem in de buurt van de wok.

Breng in een pan 1/2 liter water met de rest van het bouillontablet aan de kook. Voeg de rijst toe en kook die in ± 20 minuten gaar.

Verwarm 4 borden voor.

Verhit de wok op hoog vuur. Schenk de rest van de slaolie in de wok en verhit die.

Laat intussen het vlees op keukenpapier uitlekken.

Draai, zodra van olie een lichte walm komt, vuur lager. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend 2-3 minuten. Schep het vlees met de olie in de zeef boven de steelpan. Maak de wok schoon en verhit hem opnieuw. Voeg 2 eetlepels van warme olie (uit de steelpan) toe en verhit ze. Voeg de groenten toe en roerbak ± 2 minuten. Schep het vlees erdoor en bak het ± 1 minuut mee. Schenk het sausje erbij en laat het al omscheppend in ± 3 minuten iets inkoken. Roer de rest van het aardappelmeel in een kopje met 1/2 eetlepel koud water tot een papje. Schenk dit papje al roerend in de wok en laat de saus al roerend licht binden.

Giet de rijst af, schep hem in timbaaltjes en druk goed aan.

Keer de timbaaltjes boven de warme borden en laat de rijst op de borden glijden.

Schep het vlees-groentegerecht ernaast en strooi er de cashewnoten over.