Home > Recepten

Sara sara kousbanti en zuurgoed uit Suriname

1 1/2-2 bossen kousenband in stukjes van 2-3 cm

zout, zwarte peper

2-3 eetlepels olie

1 fijngesneden ui

2 grote rijpe (ontvelde) tomaten in blokjes

4 tenen knoflook in plakjes

1 heel gelaten Madame Jeanette

400 gr gepelde gekookte grote garnalen (gamba's)



1 komkommer in plakjes

1 rode paprika

1 groene paprika

1/2 bloemkool

1/2 liter natuurazijn op.

2 fijngesneden sjalotjes

2 eetlepels suiker

zout

10 gekneusde pimentbessen

1 blaadje laurier

1 Madame Jeanette

Tip: in plaats van 1 Madame Jeanette kunt u ook 1 fijngesneden rode peper toevoegen.



De naam Madame Jeanette is waarschijnlijk afkomstig van de meest bekende prostituée uit het Caraïbisch gebied. Het is een heel scherpe peper die bijna altijd helemaal aan het gerecht wordt toegevoegd en voor het serveren uit het gerecht wordt verwijderd. Voor meer pittigheid kunt u de Madame Jeanette voor het gebruik op meerdere plaatsen met een speld inprikken.

Eet de Madame Jeanette nooit op!
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Surinaams
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

(kousenband met garnalen en zoetzure groenten)



Kook de kousenband ± 5 minuten in ruim kokend water met zout en laat ze uitlekken.

Verhit de olie en bak de ui ± 5 minuten.

Voeg de tomaat, de knoflook en de Madame Jeanette toe en bak het mengsel op zacht vuur ± 15 minuten tot het smeuïg is en de helft van het vocht is verdampt.

Voeg zout en peper toe, roer de kousenband erdoor en laat ze in de saus in ± 8 minuten gaar worden.

Roer de garnalen erdoor en warm ze 3 minuten mee.

Verwijder voor het serveren de Madame Jeanette.



Zuurgoed

Leg 1 komkommer in plakjes, 1 rode en 1 groene paprika in reepjes en 1/2 bloemkool in roosjes in een schaal en schenk hier 1/2 liter natuurazijn op.

Voeg 2 fijngesneden sjalotjes, 2 eetlepels suiker, zout, 10 gekneusde pimentbessen, 1 blaadje laurier en 1 Madame Jeanette toe, schenk er 21/2 dl kokend water bij en laat het mengsel 30 minuten staan.

Verwijder de Madame Jeanette.

Schep het mengsel uit het vocht en serveer het bij de kousenband.