Home > Recepten

Spaghetti, zoals in Modena

> 250 à 275 gram spaghetti

> zout

> 21/2 eetl. (olijf)olie

> 35 gram boter

> 1 grote ui, gesnipperd

> 350 gram rundergehakt, losgehaald

> 2 bleekselderijstengels, gesnipperd

> 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt of uitgeperst

> zwarte peper uit de molen

> 1 eetl. bloem

> 1 dl gezeefde tomaten, uit pot, pak of blik

> 2 dl eenvoudige rode wijn

> 2 dl vleesfond, uit potje

> 2 takjes verse tijm

> 1 klein laurierblad

> 2 (tros)tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes

> 8 verse basilicumblaadjes, in uiterst fijne reepjes (draadjes) gesneden

> 4 eetl. fijngeraspte oude (Parmezaanse) kaas
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Italiaans (Modena)
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

Schrik niet van het hoge aantal ingredienten dat voor de bereiding van het pastagerecht is aangegeven. Het wordt er namelijk echt heel lekker door. In Modena beweren ze namelijk dat "hun" spaghetti hoger aangeslagen dient te worden dat de spaghetti bolognese (uit Bologna) die over de, gehele wereld bekendheid geniet.



Volg voor het koken van de spaghetti de aanwijzingen op de verpakking op. Voeg aan het kookwater wat zout toe. Laat de beetgaar gekookte

spaghetti uitlekken in een vergiet en doe ze daarna terug in de pan. Sprenkel er 1 eetlepel (olijf)olie over en schep alles enkele malen om. Verhit de rest van de olie en de boter in een wok en wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Laat alles even door de pan "walsen". Laat de uien 2 minuten fruiten en voeg daarna het rundergehakt toe. Laat alles zolang bakken tot het gehakt in kruimels uiteen is gevallen en de oorspronkelijke kleur heeft verloren. Doe er dan bleekselderij en knoflook bij. Laat alles dan nog 2 à 3 minuten, onder voortdurend omscheppen, bakken.

Strooi er wat zout, peper en bloem door een zeefje over. Schep alles enkele malen goed om. Schenk er vervolgens gezeefde tomaten, rode wijn en vleesfond bij. Breng alles onder voortdurend roeren en omscheppen aan de kook. Temper daarna de warmtebron. Voeg de tijmtakjes en het laurierblad toe. Laat alles 20 minuten heel zachtjes sudderen. Schep alles van tijd tot tijd even om.

Neem daarna tijmtakjes en laurierblad weg. Schep tomaten en basilicum door de saus en voeg naar smaak eventueel nog wat zout en peper toe. Maak de pasta opnieuw warm. Verdeel de spaghetti als bedjes over voorverwarmde borden. Schep de saus in het midden er op. Bestrooi de gerechten met geraspte kaas.