Home > Recepten

Varkensvlees, zoals in Singapore

> 3 eetl. (zonnebloem- of arachide)olie

> 2 uien, ragfijn gesnipperd

> 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakte of uitgeperst

> 3 eetl. fijngeraspte verse gemberwortel

> 2 theel. sambal oelek

> 400 à 500 gram malse varkenslappen, in blokjes van ca. 1 centimeter

> 3 deciliter (runder- of groenten)bouillon, eventueel instant

> zout

> zwarte peper uit de molen

> 2 eetl. ketjap manis

> 11/2 theelepel palm- of donkerbruine basterdsuiker

> 1 eetl. fijngesneden verse korianderblaadjes
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Singapore
  • Bron: Hans Belterman

Bereiding

In de stad-staat Singapore kun je 's-avonds en 's-nachts altijd bij de eetstalletjes terecht voor smakelijke gerechten die men met varkensvlees worden bereid. Hoewel het èchte Chinese gerechten zijn is het niet moeilijk om er Maleise invloeden in op te merken.



Verhit de olie in de wok. Laat de hete olie even door de pan "walsen". Fruit de uien zolang tot ze glazig zien. Roer knoflook, gemberwortel en sambal oelek erdoor. Laat alles 2 minuten zachtjes bakken. Doe daarna het vlees erbij en laat alles, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, onder voortdurend roeren en omscheppen, 5 minuten zachtjes bakken.

Schenk de bouillon erbij en roer alles krachtig door. Laat alles 10 minuten zachtjes koken. Proef de saus en voeg naar smaak zout en/of peper toe en roer de sojasaus en de suiker erdoor. Doe alles over in een voorverwarmde schaal. Strooi koriander erover.

Notities

Tip: geef droog gekookte (basmati)rijst erbij.