Home > Recepten

Planked Salmon - Salmon Ceder Alder

- cederhouten planken (liefst gele ceder) van 10 x 20 cm



200 gr. Zalmfilet



voor de marinade

1 theelepel maïsolie

2 tenen knoflook

1 ui

peterselie

oregano

basilicum

rozemarijn

marjolein

1/2 dl. Vermouth

citroensap

tabasco

worcestersaus

zout en peper.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Canadees
  • Bron: Misset Horeca

Bereiding

Voor de Canadese natives (indianen) en inuits (eskimo's) is zalm de belangrijkste vis. Voor de bereiding van Planked Salmon worden plankjes van cederhout gebruikt. Ceder is een zachte houtsoort. De bomen komen veel voor in Alaska en Canada. Er zijn twee soorten: de rode en de gele ceder. Beide zijn voor de bereiding te gebruiken. De gele is het best. Deze heeft een sterker aroma dan de rode. De rode is echter makkelijker te krijgen in nederland, gewoon bij de (gespecialiseerde) houthandel. Neem plankjes van circa 10 bij 20 centimeter en ongeveer 1 cm dik. Ze passen dan op een bord en er kan precies een moot zalm op. Voor gebruik de plankjes even in de week zetten. De geur van het hout komt dan los en de smaak trekt beter in de zalm.



Planked salmon wordt toegepast in het gerecht Salmon Ceder Alder.



Fruit de ui, knoflook en peterselie aan in de olie, voeg de kruiden toe, roer er vervolgens de vermouth, citroensap, tabasco en worcestersaus goed doorheen.

Laat de zalm hier 1 dag in marineren.



Neem de zalm uit de marinade, leg de filet op een cederplankje en maak hem in ongeveer 20 minuten gaar in de oven op 180o. Doordat het plankje nat is, zal het niet verbranden. Serveer de zalm op het plankje. De plankjes kunnen na gebruik worden afgewassen en opnieuw gebruikt.



Dit stukje is waarschijnlijk geschreven door collega : Berry Swarthoff, rest. Mondani, Lochem.