Home > Recepten

Kruimelpuddingvlaai

Deeg:

250 gram bloem, 15 gram gist, krap 1 dl melk, 20 gram boter, 1/4 ei, 15 gram suiker en 3 gram zout.



Pudding:

4 dl melk, 35 gram custard en 40 gram suiker.



Kruimellaag:

200 gram bloem, 140 gram boter en 140 gram suiker.
  • Omschrijving recept: Gebak
  • Bron: Leontine (gg)

Bereiding

Weet niet meer wie het recept vroeg, maar bij deze een recept van , de pudding kan uiteraard vervangen worden door vruchtencompote of -moes. En er werd geloof ik gevraagd om een plaatkoek? Nou, gewoon op de bakplaat uitrollen ipv in een vlaaivorm:-)))



Deeg:

maak de gist aan met een klein deel van de lauwwarme melk. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet hierin de aangemaakte gist, de boter, de suiker en het ei. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Voeg het grootste deel van de resterende lauwwarme melk toe en kneed een deeg. Voeg zo nodig het laatste beetje melk toe. Laat het deeg afgedekt rijzen tot het volume is verdubbeld.



Pudding:

doe de custard met de suiker in een kom en voeg er wat van de koude melk aan toe. Roer het custardmengsel glad. Breng de rest van de melk aan de kook en giet er al roerend de aangemaakte custard bij. Laat de pudding even doorkoken. Giet hem uit de pan en laat hem onder af en toe roeren, afkoelen.



Kruimels:

doe de bloem, de suiker en de boter in een kom. Snijd met twee messen de boter klein. Wrijf dan met de vingers de boter in het bloem-suiker-mengsel tot het een kruimelig geheel is. Het mengsel beslist niet kneden, maar alleen wrijven met de vingers.

Rol het deeg uit (en bekleed er een ingevette vlaaivorm mee). Voor een plaatkoek gewoon uitrollen op de bakplaat:-)).

Prik de deegbodem in en laat hem rijzen tot hij dik gezwollen is. Verdeel de pudding (of vruchtenmoes) over de vlaai en strooi hierop de kruimels. Bak de vlaai op 220 *C gedurende 25 tot 30 minuten.