Home > Recepten

Kippefluweeltjes

225 g kippenborst

3 eiwitten

1 kopje of 100 g fijne doperwten

2 kopjes of 500 g reuzel

zout

maïzena

rijstwijn of sherry

kippenbouillon

ve-tsin

sesamolie
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Chinees (Peking)
  • Bron: Deh-Ta Hsiung - De Echte Chinese Keuken

Bereiding

Scheid het vlees van de witte pezen en het vlies van de kippenborst. Bewerk met de botte kant van het hakmes ca.30 minuten, waarbij u af en toe wat water toevoegt. Hak dan met de scherpe kant het vlees 30 minuten of tot het vlees een romige structuur heeft gekregen. Voeg dan ca.1 lepel water en de 3 eiwitten toe en roer goed door elkaar, wel voorzichtig zodat de consistentie van het eiwit niet wordt verstoord. Anders valt het vlees tijdens het frituren uit elkaar! Voeg tenslotte een snuf zout en 2 thl/10 ml maïzena toe.

Verhit de wok. Verwarm dan 2 minuten de reuzel en zet het gas dan wat lager. Pers het kippenvlees door de gaten van een schuimspaan zodat het erwtengrote balletjes worden. Frituur 1 minuut.

Meng in een kopje 1/2 kopje/100 ml kipbouillon, 1 lepel/15 ml rijstwijn of sherry, 1 lepel/15 ml maïzena, 1/2 thl/2 ml ve-tsin en 1/2 thl/2 ml zout. Roer.

Giet de overtollige geuzel uit de wok en maak boven een grote vlam van het bouillonmengsel een witte saus. Doe erwtjes erbij, daarna de kippenballetjes en bereid 30 seconden. Voeg dan 1/2 thl of 2 ml sesamolie toe en bereid meteen.

Notities

Dit gerecht werd voor het eerst gecreëerd door de chefs van het Paleis (Peking) en is sindsdien vele malen geïmiteerd. Een variatie is Fu Yung kippefluweeltjes.