Home > Recepten

Vier schatten gestoofd

100 g geweekte vissenlip

100 g abalone uit blik

1 kopje/100 g broccoli

2/3 kopje/100 g bamboescheuten

2 plakjes gemberwortel

2 teentjes knoflook

2-3 sjalotjes

3 lepels/45 ml kippenvet

2 lepels/30 ml rijstwijn

1/2 kopje/100 ml kippenbouillon

1,5 lepel/25 ml sojasaus

2 thl/10 ml suiker

1 lepel/15 ml maïzena



Vissenlip is de lip van een speciale vissensoort. Het wordt gedroogd verkocht en moet eerst 2-3 dagen in koud water weken. Daarna wordt het gesudderd tot de graatjes verwijderd kunnen worden. Daarna wordt de lip grondig schoongemaakt en verder bereid.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Schelpdiergerechten; Groentegerechten; Chinees (Peking)
  • Bron: Deh-Ta Hsiung - De Echte Chinese Keuken

Bereiding

Snij de voorbereide vissenlip in stukjes zo groot als een luciferdoosje. Was nogmaals en stoom 30 minuten, of tot het zacht is, op hoog vuur.

Snij de abalone in ongeveer even grote stukken.

Snij de broccoli schuin en kook enkele minuten voor. Laat uitdruipen.

Snij de bamboescheuten in dunne plakjes, zo groot als een luciferdoosje.



(het volgende lijkt me onmogelijk, maar het is de bedoeling om bamboe, vissenlip, abalone en broccoli in 4 elkaar overlappende rijen op een bord te leggen... En deze compositie gedurende de verdere bereiding zo te houden!!!)



Snij gemberwortel en knoflook in plakjes en sjalot in korte stukjes.

Verhit 11,5 lepel/25 ml kippenvet, laat niet te heet worden. Doe knoflook, gemberwortel en sjalot erin. Als het goudbruin is, rijstwijn en vouillon toevoegen. Aan de kook brengen. Verwijder sjalot, knoflook en gemberwortel.



Breng met een soepele beweging (!) de '4 schatten' over in de borrelende bouillon zonder de compositie te verstoren. Voeg sojasaus en suiker toe, breng opnieuw aan de kook.

Meng de maizena met wat water en doe erbij zodat het hele oppervlak bedekt wordt.

Voeg de rest van het kippenvet via de rand van de pan toe.



Een heel behendige kok (de auteur is er getuige van geweest!) krijgt het nu ook nog voor elkaar om de 'onverstoorde compositie' omhoog te gooien en keurig op te vangen op een bord, zoals men ook een pannenkoek in de lucht gooit...