Home > Recepten

Soep met kip, ham en champignons

100 g kippenborstvlees

1/4 kopje/50 ml vers vetspek

1/4 kopje/50 ml geshilde waterkastanjes

1/6 kopje/25 g bamboescheuten

4-5 Chinese gedroogde paddestoelen

50 g gekookte ham

1 eiwit

1,5 theelepel/7 ml zout

2 thl/10 ml maïzena

2 sjalotten

3 lepels/45 ml olie

3,75 kopje/900 ml Chinese fond (zie recept)

2 lepels/30 ml rijstwijn

1,25 kopje/300 ml Chinese heldere bouillon (zie recept)

1 plakje gemberwortel, fijngehakt
  • Omschrijving recept: Soepen; Chinees (Shandong)
  • Bron: Deh-Ta Hsiung - De Echte Chinese Keuken

Bereiding

Week de kip 20 minuten in koud water, verwijder witte pezen en hak tot pulp.

Schil de waterkastanjes en kook ze enkele minuten voor, hak dan stuk.

Hak het vetspek fijn.

Week de champignons 20 minuten, droog ze, verwijder de harde steeltjes en snij in kleine stukjes.

Snij de bamboescheuten in dunne plakjes en de ham in even dunne plakjes.

Klop het eiwit schuimig, roer door het kippenvlees. Voeg 1/2 thl/2 ml zout toe, maïzena, vetspek en de waterkastanjes en meng goed.

Verwarm 2 lepels/30 ml olie. Doe een in korte stukjes gesneden sjalot erin, bak enkele seconden en verwijder. Zet het vuur zo laag mogelijk.

Rol van de kippenpuree kersgrote balletjes, bak ze, keer ze steeds om en druk met een spatel plat.

Doe de kip in een kom. Voeg bamboescheuten, champignons en ham toe, samen met 5/8 kopje (150 ml) Chinese fond, 1/2 lepel/10 ml rijstwijn en 1/2 thl/2 ml zout. Stoom 5 minuten op hoog vuur. Giet dan de bouillon af en doe alles in een grote kom.

Verwarm de resterende olie, bak de andere sjalot (in stukjes) enkele seconden, verwijder die dan. Voeg de resterende Chinese fond toe, de bouillon, zout, gemberwortel en rijstwijn, breng aan de kook en serveer over de kip.

Notities

Serveer als soep bij een banket of een speciale gelegenheid.