Home > Recepten

Bouillon, Chinese heldere

1 eend van 1,75 kg

3 kippen à 1 kg

1,5 kg varkensschouderstuk

1,5 kg varkensbotten

2-3 sjalotten

2 plakjes gemberwortel

2 lepels/30 ml zout

2 lepels/30 ml sojasaus
  • Omschrijving recept: Soepen; Chinees (Shandong)
  • Bron: Deh-Ta Hsiung - De Echte Chinese Keuken

Bereiding

Verwijder vlees van de borst van 3 kippen en van de poten van 2 kippen, leg dit gescheiden apart. Breek de botten van de kip mét pootvlees en van de eend.

Snij het varkensschouderstuk tot het bot door en breek het bot met de achterkant van het hakmes.

Doe 5 l water in een grote pan. Doe varkensbotten, kip (nog niet het vlees!), eend en varkensschouderstuk erin. Breng snel aan de kook, schuim af, sudder 1 uur.Schep 2 l bouillon in een kom. Doe het fijngehakte vlees van de poten erbij met gemberwortel en sjalot, laat afkoelen.Doe 2,5 l vers kokend water in de pan met varken, kip en eend, sudder 1 1/2 uur. Schep varkensschouderstuk, kippen, eend en varkensbotten eruit. Schuim af.

Zet het vuur uit, laat de bouillon 20 minuten afkoelen. Zet dan weer op hoog vuur. Roer zout erdoor. Voeg de bouillon met het kippenpotenvlees toe. Blijf roeren. Als het potenvlees boven komt drijven, dan de vlam lager draaien en het vlees eruit scheppen met een schuimspaan.Doe 2 liter van deze bouillon in een kom en laat een poosje afkoelen. Doe het fijngehakte kippenborstvlees er nu in. Meng goed en doe terug in de pan.

Draai het vuur op, voeg sojasaus toe, roer tot het vlees komt bovendrijven en schep het eruit met een schuimspaan.Giet de bouillon door een fijne zeef.