Home > Recepten

Miranda's jug jug (gestoofde kip met rijst & bonen

500 g kievitsbonen

1 braadkip

6 eetlepels plantaardige olie

250 g gedroogd vlees

boter

2 uien

4 kleine, rode chilipepers, fijngehakt

250 g rijst met lange korrel

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel gedroogde marjoraan

2 theelepels zout

fijngehakte verse basilicum
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Groentegerechten; Cariben
  • Bron: Heidi Keller/Miranda Greaves - Kookkunst/Cariben

Bereiding

Week de kievitsbonen een nacht in koud water.

Spoel de kip de volgende dag af, dep hem droog met keukenpapier en snijd hem in 8 stukken. Verhit de olie in een braadpan en bak de porties kip rondom goudbruin (ca. 10 minuten). Schep ze met behulp van een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Snijd het gedroogde vlees in dobbelsteentjes en bak ze rondom bruin in de hete olie, voeg eventueel wat boter toe. Snijd de uien intussen in dunne ringen en fruit deze, samen met de fijngehakte chilipepers tot de uien glazig zien. Roer de rijst door de gefruite uien en laat hem 1 minuut al roerende meebakken. Blus het rijstmengsel met 1 liter water, roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.

Spoel de geweekte bonen af onder de koude kraan en voeg ze aan de rijst toe.

Doe de tijm, marjoraan en het zout erbij, zet de warmtebron heel laag en laat het bonenmengsel circa 30 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes koken. Voeg zonodig wat extra water toe om aanbranden te voorkomen. Tegen het einde van de bereidingstijd moet alle water opgenomen zijn.

Schep de gebakken kip door het bonenmengsel en laat alles goed doorwarmen.

Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met de verse basilicum.