Home > Recepten

Frikadel basa

500 gram Half om half gehakt. Rundergehakt alleen wordt erg droog.

3 gekookte kruimige aardappelen (ter grootte van een ei)

een ei

2-3 teentjes uitgeperste of geraspte knoflook

peper

zout

nootmuskaat
  • Omschrijving recept: Vleesgerechten; Indisch
  • Bron: E.d.u.S.

Bereiding

Wanneer je gewend bent om een groot gezin te hebben met uiterst hongerige gezinsleden, en je hebt niet veel geld dan komen er meestal gerechten op tafel die lekker vullen en die bovendien in kleine hoeveelheden veel smaak aan rijst mee kunnen geven. Bij ons kwam dan meestal iets op tafel waar ketjap in verwerkt was. Dat zorgde voor die broodnodige smaak en als vlees was het dan gehakt (was er iets goedkopers?) of kippenvleugels, exotische benaming: swiewie ajam. Ik denk dat de frikadel basa (de natte frikandel) als vleesgerecht de maagvuller bij uitstek was.



RECEPT:

De ingredienten goed mengen tot er een smakelijke gehaktmix ontstaat en aan het eind nog een kopje diepvrieserwtjes erdoor doen. Dit alles in een ovenvaste schaal doen, en dan een kopje ketjap manis aangelengd met een half kopje water er overheen. Deksel er op en in de oven (200 graden) in een half uurtje gaar laten worden. Eventueel nog wat water er overheen doen en aan het eind even onder de grill.