Home > Recepten

Oeufs à la neige

60 gr. suiker

7 dl melk

1vanillestokje

4 eiwitten

80g suiker

1 tl citroensap

4 eierdooiers

6 eetl. melk

100 gr. suiker

1-2 el water
  • Omschrijving recept: Nagerechten
  • Bron: Gerard Massalt

Bereiding

Bladerend in oude schriften kwam ik een heerlijk dessert tegen, ooit een examen opdracht. Het is een oud en zeer klassiek dessert, die eigenlijk geheel vergeten is. U kunt hem in één dezer weken bij ons op het weekmenu zien staan.



BEREIDINGSWIJZE

Suiker in een pan op laag vuur al roerend laten karameliseren de pan van het vuur nemen, de (7 dl.) melk erdoor roeren

het vanillestokje opensnijden, met de karamelmelk aan de kook brengen, 15 minuten laten trekken.

De eiwitten met de suiker en een beetje citroensap stijflkloppen. Een theelepel in de karamelmelk dopen, uit het eiwitmengsel kleine balletjes steken, op de karamelmelk leggen, de pan met deksel erop in de voorverwanmde oven zetten ongeveer 150 graden en ongeveer 8 minuten, de balletjes uit de melk scheppen, af laten koelen. De eierdooiers met 6 eetl. melk losroeren, langzaam de hete karamelmelk erdoor roeren op laag vuur roeren tot het mengsel dik wordt (het mag niet koken) de creme op een koele plaats zetten de koude karamelcreme op dessertbordjes of in schaaltjes schenken, de sneeuwvlokken erop leggen. Suiker (100 gr.) met 1-2 eetlepels water tot een stroop koken die bij het afkoelen draden trekt (kleine kraak). De stroop iets laten afkoelen, met een lepel suikerdraden over de sneeuwballetjes trekken. Dit dient vlak voor het opdienen te geschieden.