Home > Recepten

Thit Bò Kho (Vietnamees stoofvlees)

2 uien (middelmaat)

5 tn knoflook

10-12 sjalotten (middelmaat) of inmaakuitjes

1 tw vers citroengras (sereh) -of- 3 reepjes citroenschil van 7.5x1 cm

7 el plantaardige olie (bij voorkeur arachide of

zonnebloem)

1500 g rundvlees in dobbelstenen van 2.5 cm (goelasjvlees)

1 l water

6 el gele bonen saus

0.5-1 thl cayennepeper

4 steranijs vruchten (heel)

2.5 cm kaneelstok

0.5 thl zwarte peperkorrels (heel)

2 el suiker
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Vietnamees
  • Bron: Madhur Jaffrey - Far Eastern Cookery

Bereiding

We staan er misschien niet bij stil, maar in Oost-Azië worden ook hartige stoofpotten gegeten. Dit gerecht zou kunnen worden gezien als de Vietnamese "Boeuf bourguignon". De gele bonen saus die hier gebruikt wordt is de variëteit met hele of gebroken bonen.

In Vietnam wordt deze stoofpot gegeten met droge witte rijst of brokken Frans brood, wat in Vietnam op alle markten te koop is.



Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Pel de sjalotjes en laat ze heel. Snijd het citroengras (als dat gebruikt wordt) vanaf het ondereinde in stukken van 5 cm, tot een lengte van ongeveer 15 cm. Gooi de droge bovenkant weg. Plet ieder stuk licht met een hamer of ander zwaar voorwerp. (Als citroenschil gebruikt wordt moeten de reepjes heel blijven).

Doe 3 el olie in een (bij voorkeur anti-aanbak) bakpan en laat de olie boven middelmatige hitte heet worden. Voeg ui, knoflook en sjalotten toe. Bak dit mengsel onder voortdurend roeren 2 minuten. Voeg het citroengras (maar niet de citroenschil) toe.

Blijf al roerend bakken tot de ui licht gebruind is. Haal de pan van het vuur. Neem de sjalotten uit de pan en houd ze apart.

Doe de resterende 4 el olie in een zware, wijde, bij voorkeur anti-aanbak, pan en laat de olie boven hoge hitte heet worden.

Leg zoveel stukken rundvlees in de pan als er in een enkele laag gaan en laat ze aan alle kanten bruin worden. Haal de stukken met een schuimspaan uit de pan. Bak alle stukken vlees op deze manier bruin.

Leg al het vlees terug in de grote pan. Voeg 1 l water en het uienmengsel toe. Hak de bonen uit de gele bonen saus grof (als dat nodig is) en voeg ze ook toe. Voeg tenslotte cayennepeper, steranijs, kaneel, peperkorrels en suiker toe. Breng de stoofpot aan de kook, sluit de pan, temper de hitte en laat het vlees ongeveer 5 kwartier sudderen.

Voeg de achtergehouden sjalotten en de citroenschil (als die gebruikt wordt) toe. Sluit de pan weer en laat de stoofpot nog een kwartier sudderen.

Haal het deksel van de pan, voer de hitte iets op en laat de stoofpot nog 15-20 minuten koken totdat de saus iets is ingedikt en het vlees gaar is. Schep het vet er af voor het opdienen.



Opmerkingen:

Bij de ingredienten wordt geen zout genoemd. Dat is ook niet nodig, de gele bonen saus levert zout genoeg.

Ik vind de hoeveelheid water nogal groot. Volgens mij is ongeveer de helft genoeg.