Kipragout uit het Budgetkookboek |
|
1 kip 1 ui 2 laurierblaadjes tijm peterselie citroenschil peper zout 30 gram boter 30 gram tarwebloem patent 4 dl kippenbouillon 1eetlepel citroensap. 1 eierdooier scheutje room of melk dragon of peterselie. |
|
Bereiding1.De kip ruim onder water met de bijbehorende ingrdienten rustig gaar koken in ca. 3 uur. De bouillon zeven door een doekje, ook het vet blijft daarop achter. Het kippevlees van de botjes halen en in min of meer regelmatige stukjes snijden.2. Een roux maken als volgt: De boter smelten, de bloem erdoor roeren. Goudgeel laten worden. Dan van het vuur af en energiek roerend geleidelijk 4 dl bouillon erbij schenken. Weer op het vuur al roerend laten binden tot een gladde saus. Citroensap erbij, kip erbij. En vlak voor het opdienen ook de met room losgeklopte dooier, die wel mee moet warmen maar niet mag koken. Groen eroverheen strooien. * De resterende bouillon snel afkoelen en niet langer dan een paar dagen in de koelkast bewaren; anders invriezen. * Deze ragout is geschikt als vulling van pannekoeken en pasteitjes-neem dan 3 dl. bouillon voor de roux- maar kan ook gegeven worden met bijvoorbeeld rijst en doperwtjes. * Volgens ditzelfde recept kookt u een gebonden kippesoep door enkel maar 3/4 l bouillon extra toe te voegen. |
Home > Recepten