Home > Recepten

Asperges algemeen

  • Omschrijving recept: Informatie; Groentegerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

De 'koningin onder de groenten' vertoont zich in diverse gedaanten. Wit, groen, dik, dun of getopt. Maar ze hebben altijd een verfijnde smaak. Van oudsher loopt het Hollandse aspergeseizoen, afhankelijk van het weer, van ongeveer eind april tot eind juni. Langer oogsten put de aspergeplanten teveel uit. Begin mei komt de aanvoer van verse witte asperges goed op gang en traditioneel duurt de aanvoer tot de feestdag Sint Jan op 24 juni.

Bij de witte asperges kunt u kiezen uit gewone asperges A (kwaliteitsklasse 1, 16-20 mm dik) en dikke asperges AA (kwaliteitsklasse 1, 20-28 mm dik). Het gaat hierbij alleen om de dikte van de asperges; de kwaliteit en smaak zijn gelijk.

Belangrijke aspergestreken zijn de Limburgse, Brabantse en Sallandse zandgronden. In de winter zijn soms Hollandse kas-asperges verkrijgbaar. Het hele jaar door zijn asperges te koop uit Spanje, Griekenland, Zuid-Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Alleen asperges die in het volkomen donker in opgehoogde aarden aspergebedden groeien, blijven wit. Ze worden (met de hand) gestoken zodra hun topje boven de grond dreigt te komen. Groene asperges worden op vlakke bedden geteeld en groeien door boven de grond en kleuren door het licht. Ze worden geoogst als ze ± 25 centimeter boven de grond uitsteken. Ze zijn wat geuriger en pittiger van smaak dan witte asperges en hoeven niet of nauwelijks te worden geschild.

Bij aankoop moeten asperges er fris uitzien en stevige kopjes hebben. Asperges zijn erg gevoelig voor uitdrogen. Gebruik ze dus bij voorkeur de dag van aankoop of bewaar ze, in vochtige theedoeken gewikkeld, maximaal 2 dagen in de groentelade van de koelkast.

De asperge is een slanke en gezonde groente, 100 gram levert slechts 16 kcal en bevat vezels, vitamine B, C, kalium, calcium en ijzer.

Schil witte asperges met een speciale aspergeschiller of met een dunschiller. Leg ze plat op een werkblad en schil ze, vooral niet te dun, zorgvuldig van boven naar beneden. Begin een klein stukje onder het kopje. Snijd het onderste, vezelige stukje eraf en leg ze tot het gebruik in een bak koud water. De schillen, de afsnijdsels en het kookvocht zijn een goede basis voor aspergesoep.

Breng ruim water met wat zout aan de kook en kook de asperges rechtop in een speciale aspergepan (waarbij het kopje - dat sneller gaar is - boven het water uitsteekt), of liggend in een wijde pan met zoveel water dat ze net onder staan. Voeg een snufje zout toe, breng het water weer aan de kook en laat de asperges ± 3 minuten koken. Neem de pan dan van het vuur en laat ze, afgedekt, in het hete water in 15-20 minuten verder garen.

Kook groene asperges ± 5 minuten in ruim kokend water met wat zout.