Home > Recepten

Cendol

1 liter (volle) melk

1 pakje hun-kwee meel (die bekende in een rolvorm)

1 el groene pandan pasta

1 pakje kokosmelk (lolita)

gula djawa

suiker

snuf zout



Dit recept is met siroop van gula djawa. Deze harde geperste schijven zul eerst moeten smelten met een glas water en een paar extra lepels suiker. Een tijdje zachtjes laten pruttelen tot de suikers zijn opgelost en vervolgens zeven. Het mooiste is als je een paar verse pandan-stengels laat mee trekken. Bewaar de siroop in een glazen fles, als voorraadje.
  • Omschrijving recept: Drankjes; Indisch
  • Bron: Ruud

Bereiding

Leng het hele pakje meel met iets water aan tot een klontvrij papje (net als bij maizena). Los de pandan pasta op in 750 cl water en breng het snel aan de kook. Voeg ondertussen een snufje zout en een el suiker aan het water toe. Voeg zodra het kookt (laat het water niet lang doorkoken anders kloppen de verhoudingen niet meer) het papje in 1 keer toe en roer stevig door. Laat de brei een paar minuutjes op het laagste vuur doorkoken tot glazig en blijf voortdurend stevig roeren.

Druk dan de warme brei door een gaatjespan of speciale tjendolzeef en laat de sliertjes vallen in ijskoud water. Laten afkoelen, deze zwellen op tot mooie bolletjes.



Meng melk en kokosmelk en voeg de siroop toe tot gewenste zoetheid en

mocca-achtige kleur. Ijsblokjes in een glas, een schep groene sliertjes erbij en aanvullen met de melk.



De sliertjes houd je in de koelkast een dag goed ondergedompeld in water, daarna verliest het teveel kleur.