Home > Recepten

Onkruid 2

  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Informatie

Bereiding

Ooit vond ik dat ik veel last had van paardenstaart (Equisetum arvense) en kweekwortels (Triticum repens). Totdat ik las dat beide gedroogd een heel goede nierenthee opleveren en dat daarnaast de paardenstaart vroeger als pannenspons werd gebruikt. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Enthousiast oogsten en drogen maakte dat de twee soorten bijna verdwenen en het restant dat bleef, koesterde ik zorgvuldig.



Dit jaar heb ik voor het eerst zevenblad (Aegopodium podagraria) gekookt. Dit sterk woekerend onkruid is ooit door monniken in onze streken aangeplant vanwege de lekkere smaak en de goede werking tegen jicht. Dat het zich overal zo opdringt, suggereert toch wel dat we er iets mee moeten doen. De jonge zachte blaadjes, rijk aan vitamine C, kunnen meegekookt worden in een brandnetelsoep. Ik vond ze puur niet lekker, te uitgesproken van smaak. Maar omdat soep van alleen brandnetel ook zo hevig smaakt, is het een prima combinatie. De stengels vind ik echter het meest veelbelovend. In kleine stukjes gehakt heb ik ze 15 minuten gekookt in weinig water; daarna een gelijk gewicht aan rabarberstukjes toegevoegd en nog 10 minuten samen gekookt tot een moes. Heerlijk. De smaak van zevenblad doet een beetje aan gember denken. Omdat het minder zuur is, hoeft er minder suiker bij dan bij puur rabarber. De wortels heb ik nog niet geprobeerd. Ik sta open voor suggesties van de ondernemende lezer.



Blij met paardebloemen

Er zijn nog veel meer gratis delicatessen te vinden. Gestoomde jonge lindebladeren zijn te gebruiken in plaats van druivenbladeren (die heb ik één keer gekocht maar het blauwe kopersulfaat droop er van af) om restjes opgebakken rijst deftig te serveren. Maak een groene salade mooi met de vrolijke gele bloemen van de Forsythia (F. suspena) die in elke tuin vroeg in het voorjaar te vinden zijn, met de prachtige blauwe cichoreibloemen of met de grote bloemen van de Oost Indische kers. Als dat er allemaal niet is, zijn kleine madeliefjes of paardebloemen (alleen het geel nemen, het groen van de bloem en vooral de stengel is erg bitter) er vast wel. Met de aanwezigheid van paardebloemen en madeliefjes tussen het gras kunnen we trouwens niet anders dan blij zijn. De madeliefjes kunnen verwerkt worden tot een zalf met vrijwel dezelfde toepassingen bij kneuzingen, spierpijn en dergelijke als de veel duurdere Arnica. >>>