Home > Recepten

Tjendol

60 g mungbonen meel of arrowroot

350 ml water

rode kleurstof

groene kleurstof

150 g palmsuiker of goela djawa verkruimeld

1 pandang blad of vers laurierblad gekneusd

150 ml warm water

ijs vergruisd of geschaafd

2 dl dunne kokosmelk uit blik of van santen.
  • Omschrijving recept: Drankjes; Maleisisch
  • Bron: Tabitha

Bereiding

IJskoude zoete kokosmelk uit Maleisië



Bereiden : Vermeng het meel en het water in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat zachtjes verder koken tot het mengsel zeer dik en helder is. Verdeel de gelei in 2 porties en kleur ze roze en groen. Druk de gelei door de gaatjes van een vergiet of tjendol zeef in een kom ijswater, zodat er korreltjes of sliertjes ontstaan. Doe de suiker in een pannetjes, voeg het pandang blad en hete water toe en laat zachtjes koken op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Verwijder het blad, zeef de siroop en laat het mengsel volledig afkoelen.



Neem de hoge glazen en doe in ieder glas 1 eetlepel siroop. Voeg 2-3 eetlepels gekleurde gelei toe en een schep ijs; vul aan met kokosmelk. Steek er rietjes in een dessertlepel.



Opmerking : Tjendol - een hoog glas koude kokosmelk met ijsgruis, bontgekleurde stukjes gelei en zoete siroop van goela melaka (palmsuiker) op de bodem tot halverwege het glas - is misschien wel de lekkerste verfrissing uit het Verre Oosten. De gelei wordt gemaakt van mungbonenmeel , hier bekend onder de naam hunkwehmeel, hoewel arrowroot een redelijk alternatief is. Men laat het binden met kokend water en kleurt het heldergroen en rood met kleurstof (verkrijgbaar in de toko). Daarna perst men de gelei door een speciale tjendol-zeef in een kom ijswater, zodat er lange slierten of karakteristieke korreltjes ontstaan: in Indonesië maken ze er meestal sliertjes van. Als verkoeling na zeer hete gerechten kent Tjendol zijn weerga niet.