Home > Recepten

Nabemono: koken in één pot (japanse fondue)

(kippenbouillon of water met zeewier

Vlees zoals kip, rundvlees, kalfsvlees, wild zwijn, vis, garnalen, of tofu

groenten zoals wortel en chinese kool

paddestoelen (bijvoorbeeld shii-take)

eventueel noedels



Sausje:

sojasaus

citroensap

mirin (rijstwijn) of droge sherry

verse gember

lente-ui
  • Omschrijving recept: Fondue; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Nabe betekent pan of pot. De originele Japanse nabe is een mooie schaal met deksel van rustiek poreus aardewerk met bruin glazuur, die bestand is tegen de directe hitte van een warmtebron.

Men zet de pan met hete bouillon op tafel (kippenbouillon of water met zeewier). Er wordt van alles in gedaan: kip, rundvlees, kalfsvlees, wild zwijn, vis, garnalen of tofu. En ook groenten als paddestoelen (bijvoorbeeld shii-take), wortel en Chinese kool.

Snijd alles van tevoren in kleine stukjes, leg die zet ze op een mooie schaal en zet die op tafel.

Noedels kunnen er ook in.

Maak een sausje van sojasaus, citroensap, mirin (rijstwijn) of droge sherry en geef er heel klein gesneden verse gember en lente-ui bij.

Doe eerst de kip in de bouillon, want die heeft de meeste tijd nodig. De groenten komen later.

Ieder haalt de gare stukjes uit de bouillon en eet die met de saus en rijst. Om de gare hapjes uit de bouillon te wissen, zijn extra lange stokjes nodig, of een houten lepel met gaatjes, voor de kwetsbare stukjes tofu of vis.