Home > Recepten

Groenten, gestoofde

1 kg gemengde groenten, bestaande uit shi-take paddestoelen, koolrabi, geschrapte wortels, konnyaku in 1/2 cm dikke plakken, courgettes, schoongemaakte peultjes en bosuitjes



Voor de bouillon:

5 dl dashi of kippenbouillon

2 eetlepels saké of droge sherry

suiker naar smaak

4 eetlepels sojasaus

3 eetlepels mirin of zoete sherry
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Week de shii-takes 30 minuten en verwijder de stelen.

Schil de koolrabi en snijd hem in dikke cilindervormige stukken.

Snijd de courgettes diagonaal in 1/2 cm dikke plakken.

Snijd de bosuitjes diagonaal in 21/2 cm grote stukken.

Kerf de hoeden van de paddestoelen eventueel in.

Snijd de koolrabi met een scherp mes in dikke 8-hoekige vormen.

Kerf in de lengte van de wortel richels, zodat er, als u ze in plakjes snijdt, bloemvormen ontstaan.

Maak een snee in de lengte van de konnyakuplakjes en trek het ene eind erdoorheen.

Breng de dashi en de saké aan de kook, voeg de knnyaku en de koolrabi toe en blancheer de groenten 1 minuut.

Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Blancheer vervolgens de peulen en courgettes 30 seconden.

Doe de konnyaku en de koolrabi weer in de pan met de paddestoelen en de wortelen.

Voeg de suiker en de sojasaus toe en breng het gehell aan de kook.

Laat het 5 minuten sudderen en voeg de laatste 2 minuten de bosui toe.

Schep alle groenten er met een schuimspaan uit en schik ze op borden.

Laat de saus snel inkoken.

Voeg de mirin toe en kook nog 30 seconden.

Laat de saus wat afkoelen en giet haar over de groenten.