Home > Recepten

Tomatensoep met vleesballetjes

Voor de vleesballetjes:

250 gr gehakt (half kalfs- half rundvlees)

1 ei

80 gr paneermeel

peper, zout



Eventuele mergballetjes:

2 mergpijpjes

1 ei

peper, zout, muskaatnoot

100 gr paneermeel



Voor de soep:

2 preistengels

1 stuk voetselder

2 grote uien

2 wortelen

50 gr verse of diepvrieserwten

50 gr groene boontjes

2 liter bouillon of water met bouillonblokjes

60 gr gemalen of gehakte peterselie

peper, zout

1 kg tomaten

eventueel 1 kleine bloemkool

60 gr vermicelli
  • Omschrijving recept: Soepen; Belgisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Meng voor de vleesballetjes het gehakt met paneermeel, eieren, peper en zout.

Vorm balletjes en kook ze in licht gezouten water.

De mergballetjes worden op dezelfde wijze bereid; het vlees wordt gewoon door merg vervangen.

Reinig voor de soep de soepgroenten grondig en versnijd ze in brunoise (in stukjes, kleiner dan 1 cm).

Stoof aan in boter en voeg de fijngesneden tomaten toe.

De bouillon mag er eerst bij, vervolgens de bloemkoolbloempjes, de erwten en de fijngesneden boontjes.

Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.

Voeg tijdens het koken het kruidentuiltje toe (tijm, laurier, peterseliestaarten).

Kruid eventueel met peper en zout.

Voeg dan de voorgekookte vleesballetjes toe en werk af met gehakte peterselie.

De mergballetjes worden het laatst toegevoegd.

Ze moeten zorgvuldig worden behandeld: ze koken zeer vlug stuk als het vuur te groot is.