Home > Recepten

Sambal niet zo scherp

150 gram rode Spaanse pepers, gewassen

50 gram ui, geschild

2 stengels citroengras (sereh), het zachte gedeelte, of 1 theelepel geraspte citroenschil

2 theelepels zout

2 theelepels stroop of rietsuiker

2 theelepels citroensap

ca. halve dl. olie
  • Omschrijving recept: Sambals; Indisch
  • Bron: Judith

Bereiding

Snijd van de pepers het steelgedeelte weg, snijd ze overlangs doormidden en verwijder zaadlijsten en zaden.

Snijd de pepers in reepjes en de ui fijn. S

Snijd ook het citroengras klein, wrijf dit fijn in een vijzel en voeg het bij de pepers en de ui.

Voeg het zout toe en druppel 2 eetlepels olie erover.

Hak alles tot moes.

Doe een eetlepel van de olie in een pannetje en smoor hierin de peper/uienmoes gedurende 5 minuten.

Voeg nu citroensap en zoetmiddel toe en vul de massa kokendheet in zeer schone potjes. Schroef de potjes direct dicht en zet ze 3 minuten op de kop. Bewaar aangebroken potjes in de koelkast.

Notities

Regel bij sambal: hoe meer zout je gebruikt, hoe scherper de sambal wordt.



Zelf bewaar ik mijn sambal-voorraad altijd in de koelkast, ook al is het gloeiendheet ingemaakt en dus in principe buiten de koeling houdbaar. Dit maak je in zulke kleine hoeveelheden, dat het niet direct in de weg staat in de koelkast.



Sambal is ook heerlijk op een boterham met pindakaas of komkommer. Likje sambal erop, smullen! Ook goed als je verkouden bent trouwens, bijvoorbeeld een soepje met veel sambal doet wonderen voor je verstopte neus.