Home > Recepten

Sambal Oelek:

10 rode lomboks, fijngesneden

1 eetlepel zout
  • Omschrijving recept: Sambals; Indisch
  • Bron: Judith

Bereiding

Wrijf in een vijzel de lomboks met het zout tot een brij. Dit werkje kun je ook aan de keukenmachine overlaten. Hoe meer zout je gebruikt, hoe scherper het wordt.

Notities

Regel bij sambal: hoe meer zout je gebruikt, hoe scherper de sambal wordt.



Zelf bewaar ik mijn sambal-voorraad altijd in de koelkast, ook al is het gloeiendheet ingemaakt en dus in principe buiten de koeling houdbaar. Dit maak je in zulke kleine hoeveelheden, dat het niet direct in de weg staat in de koelkast.



Sambal is ook heerlijk op een boterham met pindakaas of komkommer. Likje sambal erop, smullen! Ook goed als je verkouden bent trouwens, bijvoorbeeld een soepje met veel sambal doet wonderen voor je verstopte neus.