Home > Recepten

Sambal tomaat:

4-5 rijpe tomaten

2 eetlepels gesneden ui

1/2 theelepel nootmuskaat

1/2 theelepel peper

3 rode lombok's, fijngesneden

olie

zout

suiker

1/2 kopje azijn
  • Omschrijving recept: Sambals; Indisch
  • Bron: Judith

Bereiding

Snijd de tomaten klein.

Wrijf de uien samen met het zout, peper en nootmuskaat. Fruit dit mengsel in olie.

Voeg tomaten en azijn toe en kook in als bij jam.

Voeg suiker naar smaak toe.

Doe de sambal in schone potjes en sluit ze direct af.

Notities

Regel bij sambal: hoe meer zout je gebruikt, hoe scherper de sambal wordt.



Zelf bewaar ik mijn sambal-voorraad altijd in de koelkast, ook al is het gloeiendheet ingemaakt en dus in principe buiten de koeling houdbaar. Dit maak je in zulke kleine hoeveelheden, dat het niet direct in de weg staat in de koelkast.



Sambal is ook heerlijk op een boterham met pindakaas of komkommer. Likje sambal erop, smullen! Ook goed als je verkouden bent trouwens, bijvoorbeeld een soepje met veel sambal doet wonderen voor je verstopte neus.