Home > Recepten

Brandade de morue 5

1 kg stokvis,

600 ml olijfolie

100 ml room of melk

vers gemalen witte peper

beetje zout

12 schijven stokbrood
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Frans (Languedoc-Roussillon, Provence)

Bereiding

stokvis in middelgrote stukken snijden, en minstens 12 uur in koud water leggen om te ontzouten, ververs water regelmatig.

Volgende dag vis in zoveel koud water zetten dat ie onder water staat en water aan de kook brengen. Pan van het vuur nemen, zodra eerste belletjes komen, anders wordt vis hard. 10 minuten laten zitten in water en laten uitlekken. Doe de graten weg, maar laat het vel zitten, dit maakt de saus lekkerder, snij de vis in kleine stukken.

Olie verwarmen, maar niet verhitten !! Melk of room apart verwarmen.

Leg vis in een ruime pan en giet er 1/4 van de olie op.

Prak nu op een zeer laag vuur, of bain Marie de vis. Als de massa homogeen is, om en om olie, en melk bijvoegen, maar blijf roeren. Let op dat dit NOOIT KOOKT. Breng op smaak met peper en zout.

Rooster het brood en geef het erbij.



In Nimes beschouwt men het als een zonde als brandade met knoflook wordt gekruid. In andere steden doet mer er toch graag 1-2 tenen bij of serveert met het brood ingewreven met knoflook.